MANIFEST (AEiG ANTONI GAUDÍ):

Més de 290 milions de persones (aproximadament 25 vegades la població total del Països Catalans) han hagut d’abandonar casa seva per conflictes armats, per persecucions polítiques, ètniques, religioses, d’identitat sexual, pel canvi climàtic o simplement per pobresa. Es tracta del desplaçament forçat més gran des de la II Guerra Mundial.

Només a l’any 2016, 5.000 persones van morir al Mediterrani mentre intentaven escapar de la guerra. La situació d’aquestes persones es veu agreujada a causa del racisme institucional dels estats, entre d’altres l’espanyol, que vulneren els drets humans amb les seves lleis de fronteres, realitzant deportacions, construint presons i murs, obligant a milers de persones a jugar-se la vida per tal de poder exercir el seu dret d’emigrar.

La Unió Europea i la majoria dels seus estats també són culpables d’aquesta situació, per tancar les seves fronteres mentre miren com els refugiats moren a l’altra banda. Per tal de tenir la consciència tranquil·la, de tant en tant acullen amb compte gotes a algun dels refugiats, preferentment gent que pels seus estudis i professions són adients als seus interessos econòmics.

Els països europeus són corresponsables de les diverses situacions de conflicte en els països d’origen de les persones refugiades, ja que moltes vegades aquestes són originades a nivell global, on els països més poderosos exploten els altres. En són un exemple les guerres i bombardejos per lluitar contra el terrorisme islàmic on les bombes no distingeixen a les persones a qui afecten, la venda d’armes al millor postor -com fa poc va fer el cap d’estat d’Espanya, el rei-, el robatori dels seus recursos primaris com la pesca a Somàlia o l’extracció de cobalt pels nostres mòbils, etc.

Per altra banda, Catalunya és un país solidari que no té problema d’espai ni d’infraestructura per a l’acollida. A casa nostra hi ha més de 46.900 habitatges buits en propietat de la banca; així mateix, el voluntariat ha ofert habitatges propis pels refugiats. Malgrat tot això encara ens queda molta feina per fer i no estem fent prou.

Durant la Guerra Civil i la postguerra molts dels nostres avis i àvies també es van haver de refugiar, i no podem oblidar el seu patiment. El moviment escolta, durant aquella època, va realitzar tasques de suport a la societat, va ajudar als refugiats, va fer servei de tramesa i recollida de paquets al front, defensa passiva i altres. D’aquesta manera va tenir un paper actiu i valent en el compliment dels drets de les persones tot treballant per deixar un món millor de com l’hem trobat.

Per tots aquest motius, des de l’AEIG Antoni Gaudí volem seguir el pas dels nostres avis i àvies i ajudar a les persones que ho necessitin. Volem que els refugiats i tots els que ho necessitin tinguin asil tal com ens agradaria rebre’l a nosaltres, en el cas que el necessitéssim i creiem que això és un dret humà indiscutible. Des del cau, ens comprometem a seguir treballant perquè el nostre color de pell, la nostra procedència, la nostra classe, el nostre sexe o orientació sexual no sigui un motiu per a la discriminació en el nostre dia a dia, i per tant, per la prohibició d’accés als països de la Unió Europea i, en concret, el nostre. Eduquem per ser germans de tothom i treballar per la pau. Volem formar persones crítiques que vulguin conèixer el món per transformar-lo. Tot i així som conscients que ens queda molta feina per fer, ens agradaria tenir un cau més divers i amb menys contradiccions, però tenim l’energia de l’educació per transformar-nos.

Totes el carrer, per la defensa dels drets humans i la memòria dels nostres avis i àvies que van patir la Guerra Civil! #Solidaritat #ObrimFronteres! #ObrimelsCaus #VolemAcollir

 

Des de l’Agrupament AEiG Antoni Gaudi de Manresa, ens sumem a la campanya “Casa nostra casa vostra”.

– Ens comprometem a fer activitats a les unitats per treballar la situació de les persones refugiades i migrants.

– Hem anat a la manifestació del 18 de febrer a Barcelona amb l’Agrupament al bloc d’escoltes i guies.

– Ens adherim al manifest com a Agrupament, que us animem a signar a títol individual. http://www.casanostracasavostra.cat/

– Difonem els comunicats de la nostra Federació, que us animem a llegir.

Comunicat Escoltesiguies.cat

Comunicat fceg.cat

volem acollir_